Démon lidství - Piskoř, Karel, 1879-1952 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Fantastický román z roku 1918 s tématem rozdvojení člověka. Pozapomenutý autor Karel Piskoř se v české literatuře stal jedním z průkopníků žánrové fantastiky. Román Démon lidství, vydaný poprvé roku 1918, nezapře inspiraci východní spiritualitou a také dílem R. L. Stevensona. Jeho hrdina jménem Hygin Kent v něm pomocí chemické substance uskuteční rozdvojení osobnosti a materializaci vlastního alter ega.