V srdci šumavských hvozdů - Klostermann, Karel, 1848-1923 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Soubor jedenácti povídek Karla Klostermanna, který vznikl na sklonku devatenáctého století, zachycuje osudy sklářů, dřevařů a vesničanů v šumavských lesích. Karel Klostermann dedikoval své dílo Šumavě a osudům jejích obyvatel. Uměl se vcítit do "světa lesních samot" a s přesvědčivostí popisoval většinou příběhy prostých lidí, kteří v tomto regionu žili a pracovali. Ve svých črtách zobrazoval portréty sklářů, lesních dělníků, vesničanů, přičemž se snažil o detailní vystižení povahových rysů jednotlivých postav. Objevoval a opěvoval neporušenou krásu krajiny, v níž proudily potoky a říčky, horské bystřiny, zádumčivá jezera a temné hvozdy, jež se často stávaly dějištěm jeho příběhů. Zamýšlel se nad sociálními problémy na tomto území, nad devastací lesního fondu, nad těžkou zemědělskou prací, která přinášela jen nejnutnější obživu, ale i nad odchodem mladých lidí, kteří přestali věřit, že je tento kraj dokáže uživit.