Poutník - Foerster, Josef Bohuslav, 1859-1951 (Městská knihovna v Praze, 2023)
První dva díly memoárů českého hudebního skladatele Josefa Bohuslava Foerstera. Text zachycuje Foersterovo dětství, mládí i vstup do českého hudebního života. Vzhledem k rozsáhlým Foersterovým zájmům a rozhledu zároveň podávají paměti zajímavý pohled na rozvoj a bohatství českého kulturního života v druhé půli 19. století. Druhý díl (Poutníkovy cesty) končí skladatelovým odchodem do Hamburku, kam následoval svoji manželku, operní pěvkyni Bertu Lautererovou-Foersterovou, jež získala v tomto severoněmeckém hanzovním městě angažmá.