Divoška Jaja - Klička, Benjamin, 1897-1943 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Dívčí román, baladicky laděný příběh černošského děvčete, která poznává v Paříži krutost "civilizovaného" světa. Patří k typům hrdinek odhodlaných navzdory nepřízni osudu žít charakterně, bez nenávisti a falše. Ústřední postavou je mladá, nezkušená černošská krasavice, převezená z Afriky do Paříže. Otročí v rodině plukovníka Lenotra a nakonec je vyhozena na dlažbu. Autor sleduje její milostné drama, ale ukazuje i celkový obraz rozkladu a nelidkosti života ve velkoměstě. Děj vrcholí posléze beznadějnou revoltou pařížských černochů, podnícenou Sahingem, a Jaja se svým druhem klesají až na samé dno bídy jako příslušníci armády bezejmenných nuzáků.