Etiopská lilie - Arbes, Jakub, 1840-1914 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Příběh tragické lásky a zmaru celoživotní práce, v jehož centru je tajemná exotická rostlina. Romaneto vypráví romanticky temný příběh s použitím klasického motivu - exotického předmětu s mysticky zhoubným vlivem na svého majitele a jeho osud. Oním předmětem je tu titulní cizokrajná rostlina. Vypravěč se synovcem Hugem retrospektivně odhalují příběh květiny, usušené v herbáři Hugova strýce. K lilii, měnící majitele, se tak sbíhá několik tragických osudů - smrt vojáka v dávné bitvě, zmar celoživotního vědeckého díla hloubavého učitele i tragické úmrtí jeho krásné a tajemné schovanky.