Jindrové - Čapek Chod, Karel Matěj, 1860-1927 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Umělecky vyvážený román tragických životních kontrastů a válečné hrůzy s bohatým dějem a ústředním problémem otcovské odpovědnosti a mravního poměru otce k synovi. Román líčí život české vysokoškolské inteligence v zázemí v období první světové války. Řeší otázku mravního poměru rodičů k dítěti a problém otcovské odpovědnosti. Nemanželský syn bohatého otce, nešťastný válečný slepec s dílem proletářské krve po matce, bere na sebe vinu, odčiňuje ji a svou odříkavou obětí zachraňuje základní lidské vztahy. Tragickým vyústěním románu je podtržen autorův protest proti zrůdnosti války, proti které se staví celou silou svého smýšlení a cítění.