Obětina : románový triptych - Křesadlo, Jan, 1926-1995 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Čtenářsky náročný román, jenž je satirou, burleskou i fantazií zároveň, kritizuje společenské i literární poměry v ČSSR. První část nazvaná Fialový anachoréta je parodií na epickou báseň, psanou do řádků. Autor Jindřich Henry se v hlavním, spojujícím románu Obětina jako taková snaží sehnat nakladatele. Hlavní děj je jakýsi pulp-fiction thriller, bere si na paškál exilové literární poměry, ale polemizuje s tzv pokrokovostí vůbec, například v psychiatrii. Třetí román Pangerach je v hlavním ději zakomponován jako cosi „novicovi ku přečtení“ od již zavedeného autora Ronalda Jakeše (jméno je anagram Jana Křesadla). Je to surrealistický příběh o světě, jehož řád a hodnoty podivně tají: protagonista například zjišťuje, že je za člověka jen převlečen. V této knize je ještě idylická pohádková vsuvka, balada, psaná též blankversem. Kniha je řemeslně mistrná, strukturou postmoderní, moralistní, velmi čtivá, arci-křesadlovská.