Dům : (mravoučná bajka) - Křesadlo, Jan, 1926-1995 (Městská knihovna v Praze, 2025)
Alegorický příběh odehrávající se ve fiktivní zemi výstižně popisuje chaos vzniklý pádem totality. Na kopci vzdálené periferie stojí dům. Jeho nájemníky tvoří rozmanité postavy: pes - spisovatel, bývalý agent StB - minotaurus, ptáci - emigranti. Minotaurus by rád všechny obyvatele vystěhoval a zřídil zde veřejný dům. Nájemníci se brání, jak mohou, ale vzhledem k minotaurovým kontaktům z totalitní éry a úplatnosti úředníků se mu čin podaří. Autor využívá podobenství zvířat a s pronikavou ironií popisuje jednotlivé typy postav a vztahy mezi nimi. Konečný dojem je velmi skeptický: dominantní jsou temné síly a pravda a láska stále nevítězí nad lží a nenávistí.