Slídiči - Sofoklés, asi 496 př. Kr.-406 př. Kr. (Drama, 2023)
Hra slavného starořeckého dramatika s mytologickým námětem. Sofoklova ne zcela dochovaná veršovaná hra zpracovává úsměvný mýtus o bohu Hermovi, jenž dovedně okrade samotného Apollóna o část jeho výstavního stáda. Po prozrazení Apollón přijímá jako protiváhu Hermův vynález, jedinečný hudební nástroj - lyru.