Bez obav : básně z let 1940–1950 - Biebl, Konstantin, 1898-1951 (Poezie, 2023)
Poslední sbírka významného českého básníka shrnuje verše, které autor napsal během závěrečného desetiletého období svého života (1940-1950). Sbírka je již silně poznamenána dobou, v níž byla poprvé publikována. Jsou zde básně, které vzdávají hold nastupujícímu režimu a jeho ideologii, kritické sociální momentky z první republiky i adorující Leninův portrét. Básník se také vrací k první světové válce, kreslí podobizny Julia Fučíka či S. K. Neumanna, vzpomíná na Josefu Horu a Karla Konráda. V dalších textech oživuje v protikolonialistickém duchu dojmy z cesty na Jávu, poté přibližuje období protektorátu a nacistické zvůle. V závěrečných číslech pak líčí atmosféru z lázeňské karlovarské léčby, pozastavuje se nad korejským konfliktem, především ale předkládá odhodlání a výzvu k vybudování socialistické společnosti. Politický náboj a obsah těchto básní vyznívá značně nepravdivě a falešně, nicméně po formální stránce je nutné ocenit autorovu snahu podat a zpracovat tehdejší myšlenková a ideová dogmata ryzí básnickou formou.