Návod k upotřebení - Kolář, Jiří, 1914-2002 (Poezie, 2023)
Sbírka veršů významného českého básníka a výtvarného umělce, která vznikla roku 1965. Dvaapadesát číslovaných básní, které přinášejí návody, jak má být poezie vnímána, intenzivně prožívána a dokonce i spoluvytvářena. Toto téma je zpracováno jako hravý experiment, jehož hlavním cílem je najít takové řešení, které by přímo vyzařovalo tvůrčí náladu a atmosféru. Proto Kolář používá velmi často infinitivu a jeho sdělení se tak dostává do polohy naléhavého příkazu či oslovení, které dovede čtenáře k vlastní autorské činnosti: "Vezmi román / který neznáš / odřízni hřbet / odstraň paginaci / a co nejvíce přeházej stránky...", nabádá básník v jednom textu potencionálního literáta a dále pokračuje důrazným pokynem: "V tomto nepořádku / knihu přečti / a napiš na čtrnáct řádek / její obsah." Tímto nelogickým úsilím a splněním zdánlivé absurdity je položen základ ke vzniku nového sonetu, který tak (stejně jako v dalších příkladech) charakterizuje báseň jako čin.