Nebe peklo ráj - Biebl, Konstantin, 1898-1951 (Poezie, 2023)
Sbírka veršů významného českého básníka první poloviny dvacátého století, která poprvé vyšla jako bibliofilský tisk s obálkou Karla Teigeho roku 1930. Nebe peklo ráj charakterizuje již Bieblovo ovlivnění surrealismem: verš se náhle stává volnou asociací a často se blíží až k prozaické rovině. Básník se také nechává inspirovat snovými vjemy a snad i proto do jeho textů pronikají neobvyklé motivy, do nichž se někdy vkrádá i humorný akcent. Sbírka obsahuje ve dvou oddílech devatenáct básní, mezi nimiž lze nalézt i verše, jejichž zdrojem se stal autorův pobyt na Jávě. Za zmínku ovšem stojí i jeden z lyrických intimních textů (Dej mi svůj prstýnek), jehož křehké znění je zpracované pozoruhodnou monorýmovou konstrukcí.