Satanova prohra : fantastický román - Lukavský, Josef, 1874-1930 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Román z roku 1926 je svébytnou kritikou soudobé politické reality na půdorysu faustovského příběhu. Román Satanova prohra je variací na faustovské téma. Zatrpklý intelektuál Zdeněk Kment se upíše Mefistofelovi a podnikne s ním cestu po velkoměstech Evropy, která, ač přímo nejmenována (Město discipliny, Město krve), slouží autorovi ke kritice soudobého stavu světa. Zvláště otřesný obraz autor přitom poskytuje o totalitním sovětském Rusku. Slib daný satanovi i Kmentovo hledání smyslu života ukončí opětovaná láska. Román je pozoruhodný svým obratným jazykem a břitkými dialogy.