Synové nebes : nejstarší letecká legenda - Rypl, Václav, 1886-1931 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Sci-fi román českého autora z roku 1928. Autor se dozvídá o nejstarší letecké legendě z papíru s čínskými znaky: Na Marsu dochází k ochlazování, Žijí zde 3 rasy - Růžoví knězi, Žlutí technici a Hnědí dělníci. Inženýři Lin a Lei vyřeší technickou stránku evakuace na Zemi, kde se Marťané začínají usazovat v Nové Zemi v JV Asii. Na Marsu zůstává část kněží a zbylých kosmických lodí se zmocňují Vyvržení, členové hnutí, které mělo na Zemi přístup zakázán. Ti se přestěhují do Atlantidy. Diverzní oddíly vnesou rozkol mezi mariánské usedlíky v Asii a jejich kultura zaniká. Atlantida se udrží o pár set let déle, život na Zemi pak jde dál a celý příběh zůstane zachován pouze v legendách.