Zlatý hrnec - Hoffmann, E. T. A., 1776-1822 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Novela s pohádkovým námětem, v níž většina postav má dvojí identitu, jsou zároveň lidmi i nadpřirozenými bytostmi a žijí tak paraleleně ve dvou světech. Novela spojuje skutečnost s pohádkově-fantastickými prvky. Vysokoškolák s bujnou fantazií na doporučení svého profesora získává práci u starého archiváře. Autor představuje archiváře s dvojím životem: na jedné straně vážený učenec, na druhé jakýsi čaroděj, u kterého student prožívá fantastická dobrodružství. Zlatý hrnec - to je Hoffmannův symbol básnické fantazie.