Vtělení Pampylasovo - Schäfer, Otomar, 1883-1945 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Fantastický román z roku 1920 s tématem stěhování duší. Vyhlášený zločinec Pampylas je popraven, zatímco novinář Horn je v hypnotickém stavu spojen s duší popraveného, aby mohl vědcům vypravovat, co cítí člověk po smrti. Duše zločince však částečně ovládne Horna, který stejně jako Jekyll a Hyde začne podléhat střídavě světlé a temné stránce své bytosti. Hornovi je tak dána šance trpitelskou cestou odčinit Pampylasovy hříchy. Bez zajímavosti není barvitý, exaltovaný styl, zčásti předznamenávající poetismus.