Limb a jiné básně - Kolář, Jiří, 1914-2002 (Poezie, 2023)
Třetí kniha poezie jednoho z nejvýznamnějších českých básníků a výtvarníků dvacátého století, která poprvé vyšla roku 1945. Ve sbírce jsou ještě patrny stopy po autorově působení v avantgardní Skupině 42, nicméně stále zřetelněji se tu projevuje jeho snaha po zachycení bezútěšné, zmatené a neklidné válečné a těsně poválečné doby. "Rozvaliny, rozvaliny! Štíty tupě / Civí na zmírající sad, zaplískané / Prapory větru buší do nahých korun / A listí řinčí, hnáno na řeku." Čas se v podání Jiřího Koláře ocitá na rozcestí, "domy láteří a stromy zmítá pláč", zdánlivě komediální situace náhle dostávají tragické rozměry, láska přechází v bolest a vyhrocené děje ústí do drastických epilogů. Výsostná poezie, která zároveň udivuje variabilními alternativami, výtvarnými a hudebními inspiracemi, v nichž básník dovedně pracuje s možnostmi symfonických vět či z pocitů, které může přinést třeba zkoumání klasického Tizianova obrazu.