Očitý svědek - Kolář, Jiří, 1914-2002 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Deník, kterým významný český básník a výtvarník Jiří Kolář formou volného verše i poezií v próze komentoval svůj život, události i atmosféru roku 1949. Mimořádný tvůrce a zároveň i nesporná osobnost české kultury během roku 1949 bytostně cítil, že doba a společnost se doslova vymkly z kloubů a neodvratně spějí k potlačení demokratických svobod a principů. Jiří Kolář se tak stává bedlivým i rozhněvaným interpretem času, v němž zloba a podlost vítězí nad lidskou slušností a tolerancí. Své dojmy svěřuje pak netradičně pojatému deníku z roku 1949, ve kterém den po dni přesvědčivou a zcela ojedinělou básnickou formou zapisuje úvahy a postřehy či glosuje dojmy, prožitky i drobné epizody, jichž se stal očitým svědkem. "...co je daleko těžší, je neumět si vydělat nadbytek peněz, zajistit si pohodlný život, když stačí, aniž bys co uměl jiného, zapřít čest, umlčet svědomí, zakrýt oči vlastnímu charakteru, nosit falešnou tvář v době, kdy většina národa toto ochotně a bez nejmenší výčitky s radostí činí..."