Sedm kantát - Kolář, Jiří, 1914-2002 (Poezie, 2023)
Sbírka Jiřího Koláře, napsaná bezprostředně po ukončení druhé světové války, vítala příchod rudoarmějců a osvobození Československa, které spojovala s optimistickým výhledem do budoucnosti. Patetický hlas, který z této sbírky zaznívá, plně odpovídá duchu doby, v níž vznikala. Plně se tu projevovala místy až bezbřehá víra v lepší svět, přičemž nikdo ještě tehdy netušil, jak krátký život bude tato naděje mít. Kolář zvolil pro oslavnou formu této sbírky podobu kantáty, která mu umožňuje střídat hlasy, ať už ve výpovědích jednotlivců anebo ve sborové deklaraci. Šlo mu především o to zobrazit lidskou pospolitost v okamžiku naděje, ve chvílích, kdy její pozornost je upnuta na znovunastolení míru, který si přeje zachovat i v následujících generacích. I přes určitá ideová klišé, kterých se ovšem v tomto času vzhledem ke společenské atmosféře nevyvarovali ani ostatní autoři, vyniká tato sbírka přesvědčivým básnickým výrazem a potvrzuje jedinečné postavení Jiřího Koláře v české poezii.