Horoskopy : 1969 - Šiktanc, Karel, 1928-2021 (Poezie, 2023)
Sbírka poezie, v níž se významný český básník pokouší svým osobitým stylem a vytříbeným jazykem autor zachytit znamení horoskopů z nejrůznějších pohledů. V šedesátých letech zaujímá v poezii Karla Šiktance velký prostor téma paměti v nejrůznějších polohách. Tak je tomu i v této sbírce, která mu umožňuje v netradiční kompozici zachytit kouzlo a půvab zvěrokruhu s jeho nepřebernými záhadami a tajemstvími. Básník sleduje zodiak ve spirále od Berana po Ryby, tedy od počátku jarní rovnodennosti až k jejímu opětovnému nástupu. Je si ovšem vědom své lidské nedokonalosti, takže jednotlivá znamení nevykládá z pozice astrologa, ale spíše je přibližuje lyrickými a intimními akordy, v nichž zaznívá "hřmění jar", kvítí má svatou moc a převládá "hlad rozkoše a slasti". S pokorou a respektem si totiž uvědomuje, že "řeč hvězd je tajná".