Město jménem Praha : 1966 - Šiktanc, Karel, 1928-2021 (Poezie, 2023)
Rozsahem nevelká poéma o Praze, kterou významný český básník Karel Šiktanc svým charakteristickým rukopisem napsal roku 1967 Český básník Karel Šiktanc tu se smyslem pro dramatické detaily, bohatou jazykovou výbavou a v prudkém tempu evokuje vizi města, jež ho navždy upoutalo soudobou atmosférou i historickou pamětí, která zároveň demonstruje i národní symboliku. Od prvního verše je Praha pro autora arénou, v níž se potkává věčnost, život a smrt, kde se rodí stesk a bloudí se po hradbách. Je tu blízko k márnicím i k muzice, v ulicích se tyčí domy s nepřehlédnutelnými znameními, kde se člověk cítí jako v ráji anebo tu nachází tmu. Město protikladů, kde se snoubí víra a prokletí, kamenovány mnohonásobnou ozvěnou. Město, kde zvoní zvon Zikmund a kde radost a smích mnohdy nahrazuje obava, neboť "je svaté Úzkosti už od počátku světa".