Větrní : zcestné verše - Malý, Radek, 1977- (Poezie, 2023)
Třetí sbírka současného básníka a germanisty, nositele Ortenovy ceny, obsahuje verše, jejichž základním tématem jsou motivy z cest po Čechách i po Evropě. "Zcestná" poezie Radka Malého si však v žádném případě neklade nárok přinášet nové cestopisné poznatky. Zdá se, konkrétní místa či města, v nichž se autor zastavil, mají pro něho inspirativní význam spíše ve smyslu rozvíjení meditativního charakteru veršů a vůbec se mu nestávají zdrojem pro zachycení atmosféry dané lokality. Pro básníka je dále příznačná práce s vyhraněnými stylistickými prostředky, jejichž základem je přímý, klasický rým, objevující se občas i ve vnitřní podobě. Touto formou usiluje autor o co nejdokonalejší sdělení, namalované temnými, melancholickými tahy, prozrazujícími jeho obdiv k ranému expresionismu, z něhož přebírá groteskní škleb, ostré střihy nebo záměrně zdůrazněný patos.