Cesta kolem světa za osmdesát dní - Verne, Jules, 1828-1905 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Dobrodružný příběh o anglickém džentlmenovi Phileasu Foggovi, který podnikne cestu kolem světa. Pan Fogg je nejklidnější člověk na světě, nikdo ho nikdy neviděl rozzlobeného. Do svých služeb přijímá jako komorníka Jeana, kterému všichni říkají Proklouz. Phileas Fogg vede klidný, až trochu nudný a obyčejný život. Jeho jedinou zálibou je chodit do Reformního klubu v Londýně, kde většinu svého času tráví čtením novin a hraním karet s ostatními členy. Jednoho dne se vsadí, že mu bude stačit pouze 80 dní, aby uskutečnil cestu kolem světa. Cestuje mnoha prostředky: vlakem, lodí, plachetnicí, sněžnými saněmi i na slonovi. Dobrodružnou cestu doprovázejí různé překážky i různí lidé. Potkává mladou vdovu, která se stává jeho společnicí na cestách, jelikož mu dluží za záchranu života. V patách je jim inspektor Fix.