Vatikánské kobky : bláznovská fraška - Gide, André, 1869-1951 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Román francouzského nobelisty, který v něm formou středověké bláznovské frašky vypráví příběh o nepravém papeži a spiknutí kolem Svatého stolce. Román, označený autorem jako „bláznovská fraška“, je rozsáhlou satirou, jejímž předmětem je náboženská bigotnost. Příběh je založený na „šeptandě“ o tom, že papež Lev XIII. je vězněn na Andělském hradě svobodnými zednáři a že jimi dosazený lžipapež, který vydal encykliku Rerum novarum, utužuje ve světě vládu ďáblovu. Děj knihy se skládá z groteskního pásma podvodných machinací zločinecké bandy a vrcholí bezdůvodnou vraždou, která je pojata jako volní akt jedince, necouvajícího ani před zločinem.