Život na Mississippi - Twain, Mark, 1835-1910 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Mark Twain ve vzpomínkové próze oživuje své dětství, mládí a okouzlení ruchem na tomto proslulém americkém veletoku. Kniha vznikla v roce 1874 a Mark Twain líčí tu své mládí, kdy jako lodivod na řece Mississippi procestoval celý Jih, poznal utrpení černých otroků i pokrytectví a surovost bílých plantážníků, seznámil se a sžil s prostým americkým lidem, s námořníky, řemeslníky a přístavními dělníky. Naučil se milovat tento lid. jeho svéráznou řeč a břitký humor, který pak mluví z mnoha stránek jeho knih ... Twain dovedl s neobyčejnou přesností vylíčit zkušenosti z tohoto období svého života, vykreslil mnoho typů, které tu poznal.