Lunovis - Malý, Radek, 1977- (Poezie, 2023)
Básnická prvotina olomouckého germanisty je silně inspirována německým expresionismem, zvláště pak Christianem Morgensternem. Radek Malý dovedně pracuje s podobnými rekvizitami jako zmíněný proslulý básník. Ne náhodou se zde objevuje měsíc v nejrůznějších proměnách, v nichž je chápán především jako přírodní úkaz a magický prvek a nikoli jako vesmírné těleso. S tímto základním motivem pracuje autor osobitými prostředky: jeho verše nepostrádají humor a laskavou ironii, překvapuje i čistota rýmu a bohatá slovní zásoba. Ač se jedná o básníkův debut, nepostrádá již jeho svébytnou poetiku, v níž vyniká především smysl pro precizně zvládnutý vázaný verš s neotřelými metaforami.