Jiří Šmatlán - Nováková, Teréza, 1853-1912 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Sociální román z české vesnice 19. století, inspirovaný skutečnou postavou přemýšlivého tkalce Šmatlána. Román s rysy sociální prózy, vesnické literatury i bildungsromanu, vydaný poprvé roku 1906, vypravuje celý životní příběh venkovského tkalce Jiřího Šmatlána a jeho usilovného hledání odpovědí na otázky po lidské a sociální spravedlnosti. Přemýšlivý, temperamentní a hašteřivý Šmatlán ve svém hledání prochází katolickou i protestantskou vírou, aby nakonec uspokojivější odpovědi nalezl v myšlenkách utopického socialismu. Vedle jeho příběhu plného vnitřních i vnějších konfliktů sledujeme i další linie, především smutný osud nepodařeného manželství Šmatlánovy dcery.