Poslední dnové lidstva - Arbes, Jakub, 1840-1914 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Tragický příběh ženy, která chorobně trpí výčitkami svědomí pro bezděčnou manželskou nevěru. V rámci tohoto příběhu autor vypovídá o neuvěřitelné fantastičnosti reality, o moci náhod a nečekaných okolností, které se člověku stavějí do cesty a určují jeho další osudy. Forma romaneta, kterou Arbes pro příběh zvolil, dovoluje uplatňovat prolínání fantazie a logiky, realistický děj promítat na romantické pozadí, spojené se záhadností neobyčejných situací a dějů a využívat v celkové kompozici novodobé vědecké záhady, ať již psychologické, filozofické či přírodovědecké.