Perské listy - Montesquieu, Charles Louis de Secondat, baron, 1689-1755 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Satirická próza francouzského osvícence, v níž dva Peršané píší z pobytu v Evropě přátelům domů a popisují své dojmy z pařížského života 18. století. Ostrá a útočná satira na soudobou společnost. V dopisech, jejichž fiktivními pisateli jsou Peršané cestující po Evropě, stíhá dobromyslným humorem i sžíravým sarkasmem marnivost a lehkomyslnost Francouzů, jejich vášeň pro hru, záletnost žen, mrzoutství starců, zkorumpovanost dvorské šlechty, finanční politiku, náboženskou nesnášelivost a despotismus.