Průkopníci - Cooper, James Fenimore, 1789-1851 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Čtvrtý román z dobrodružné série, líčící osudy bílého zálesáka a jeho indiánského přítele. Čtvrtý svazek dobrodružství lovce Nattyho Bumppa a jeho indiánského přítele Čingačgúka navazuje na romány Lovec jelenů, Poslední Mohykán a Stopař. Oba hrdinové jsou už staří, svět kolem nich se změnil z divočiny v civilizovaný kraj, Čingačgúk zemře a Natty odchází dožít do krajů civilizací ještě tolik nedotčených.