Lodivod - Cooper, James Fenimore, 1789-1851 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Dobrodružné vyprávění o hrstce amerických námořníků v dobách bojů za nezávislost.. V době boje Ameriky za nezávislost na Anglii připlouvají k britským břehům dvě americké lodě, za účelem zajmout některé z významných osobností nepřítele a později je vyměnit za své zajatce. Krom toho na dva americké důstojníky čekají v Anglii i dvě ženy, které si s sebou chtějí odvézt do své země. A lodivod? Tajemná postava ve službách Američanů, jejíž jméno se čtenář do konce knihy nedozví.