Poslední Mohykán - Cooper, James Fenimore, 1789-1851 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Příběh o dobrodružstvích bílého lovce, přezdívaného Sokolí Oko, a jeho indiánských přátel, se odehrává v severní Americe v době bojů mezi Angličany a Francouzi v polovině 18. století. Sokolí Oko spolu s posledními potomky z kmene Mohykánů, Čingačgůkem a jeho synem Unkasem, pomáhají anglické posádce bránit jednu z pevností. Znepřátelené strany využívají pro své cíle indiánské bojovníky. Hurón Magua, který bojuje se svými muži po boku Francouzů, přísahal veliteli dobývané pevnosti pomstu a po podpisu kapitulace se rozhodne vyprovokovat střetnutí s odcházejícími britskými jednotkami. Velitele zabije a jeho dvě dcery, Coru a Alici, odvede do své vesnice. Sokolí Oko s Unkasem se vydávají dívky zachránit.