Křestný list - Kolář, Jiří, 1914-2002 (Poezie, 2023)
Knižní debut jednoho z nejvýznamnějších českých básníků a výtvarníků dvacátého století Jiřího Koláře, který poprvé vyšel, byť ve značně zcenzurovaném vydání, na podzim roku 1941. Vyzrálá prvotina Jiřího Koláře byla už napsána jako předzvěst jeho osobité poetiky. Promítá se do ní slangová řeč i hovorový jazyk, v nichž jsou zachyceny momentky ze všedního života, zároveň se ale zde projevuje i nezpochybnitelný smysl pro básnickou imaginaci, což vede k vytváření sugestivních představ a souvislostí. Do hry vstupují i přírodní motivy, konfrontované záběry z průmyslového kladenského prostředí, v němž Kolář strávil důležité roky svého života. Sbírka, do jisté míry inspirována surrealismem, zároveň i upozorňuje na obtížnost básnického řemesla: „Jsi těžká jak hrom / poezie“, poznamenává Kolář hned v závěru úvodní básně. Jakoby naznačoval, že opravdový básník musí vtisknout tomuto žánru nejen své umělecké schopnosti a kvality, ale i přesvědčení, jež zůstane v souladu s jeho svědomím a čestností, jimž se nikdy nezpronevěří.