Ódy a variace - Kolář, Jiří, 1914-2002 (Poezie, 2023)
Kniha poezie, kterou významný český básník a výtvarník Jiří Kolář napsal ve válečných letech 1941-1944 a poprvé publikoval roku 1946. Ke dvěma pojmům, obsaženým v titulu, přistupuje Jiří Kolář novátorským způsobem. Zcela opomíjí vznešenou, až božskou tóninu klasických ód a do popředí staví oblast reálnou či zcela všední. Používá ovšem místy až záměrně patetický výraz, který silně napomáhá k výstavbě naznačeného děje. Ve variacích pak autor uplatňuje důraz na snahu zpracovat daný námět několikerým způsobem. Mistrně zvládá umění protikladů, virtuózně se pohybuje náznakem ideálního světa, který se ovšem vzápětí propadá do bídy a chaosu. Výrazná, až razantní obrazotvornost vyjádřená bohatou jazykovou výbavou pak z této poezie vytváří specifické literární koláže, které se staly erbovním znakem básnického díla Jiřího Koláře.