Dny v roce : básně 1946–1947 - Kolář, Jiří, 1914-2002 (Poezie, 2023)
Charakteristickou formou básnických denních záznamů komentuje Jiří Kolář své pocity i společenskou atmosféru let 1946-1947. Sbírka je ohraničena daty od 16. února 1946 do 15. února 1947, poprvé vyšla těsně po únoru 1948 a nadlouho (nejméně na 8 let, a i poté směl Kolář publikovat jen velmi omezeně) byla jeho poslední vydanou knihou. Prozaická část těchto záznamů - Roky v dnech - už zůstala v korekturách. Dny v roce jsou autentickým, básnickým zachycením "houstnoucí" a postupně společensky neúnosné reality tehdejších let. Kolář veršům záměrně nedával názvy a nahradil je vždy datem jejich vzniku, což podporovalo jeho záměr vytvořit zcela konkrétní variantu básnického deníku. Do něj pak promítá obrazy každodenního života, složené z útržků rozhovorů i z montáží různých záběrů syrové skutečnosti.