Mistr Sun o básnickém umění - Kolář, Jiří, 1914-2002 (Poezie, 2023)
Osobitá parafráze starého čínského spisu, která tvoří první část volné básnické trilogie Jiřího Koláře, zkomponované v letech 1956-1957. Třináct hlav této knihy obrací původní válečné teze k myšlenkám tvůrčího procesu, jehož podstatou je básnické umění. Každý oddíl je svébytnou úvahou, která se pokouší charakterizovat jednotlivé články, jež vedou k vytvoření hodnotné básnické kompozice. Objevuje se tu proto názory na smysl poezie, potíže s přípravou tématu, výrazové možnosti, stylistické prostředky, které vyústí až k poznámkám o mnohdy obtížné a nesnadné básnické konfesi. Neboť "osvíceným básníkem a moudrým umělcem / je vpravdě ten / kdo nejlépe dovede číst / z nejtemnějších znamení osudů / Tak se dopátrá největších tajemství tvoření / neboť mu k tomu pomáhá sám život / proto je jeho místo tam / kde je život nejkrutější / a proto je také s těmi / jejichž život je nejkrutější".