Vršovický Ezop : 1954–1957 - Kolář, Jiří, 1914-2002 (Poezie, 2023)
Šest oddílů sbírky Jiřího Koláře představuje v plné šíři jeho emotivního básnického talentu racionální úsilí o rozšíření vyjadřovacích forem moderního básnictví. První a poslední oddíl (Černá lyra a Česká suita) představují typ autentické poezie. Z kořenů lidové magie, snářů a zaříkadel čerpá část nazvaná Návod k upotřebení. Nejpůvodnější oddíly sbírky (Marsyas a Vršovický Ezop) pokaždé z jiné námětové sféry představují slang jako silně emotivně působící básnický jazyk. Zajímavým pokusem v oblasti epického básnictví je i část nazvaná Pozůstalost pana A., která vyniká svými utopickými náměty.