Prométheova játra - Kolář, Jiří, 1914-2002 (Poezie, 2023)
Proslulá básnická skladba Jiřího Koláře, pocházející z roku 1950 a zachycující bezútěšnou skutečnost stalinistického období. Ve třech oddílech líčí Jiří Kolář střet lidské bytosti s neúprosným soukolím totalitního systému. V první části, inspirované prózou Ladislava Klímy a povídkou polské spisovatelky Zofie Nalkowské, líčí autor zrod fiktivní diktátorské dynastie, ve druhé formou deníkových záznamů komentuje atmosféru a náladu padesátých let. Z veršů zřetelně vystupují obavy z vlády nekompetentních vůdců, kterým je dovoleno úplně vše: "Může přijít pán s odznakem nebo v kožáku / A učiní všemu konec / Takový konec jaký činí smrt". Je tu i strach ze zfanatizovaného davu, z masových shromáždění, jimž je naočkována nenávist, zloba a stádnost. Neboť "žít mezi tupci / je daleko těžší / nežli žít se zvěří". V závěrečném bloku opět nastupuje představitel démonického tyrana, který ztrácí jakoukoli kontrolu nad svým jednáním a vede svět do apokalyptických hrůz a tím i ke smrti a zániku.