Adolf - Constant, Benjamin, 1767-1830 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Román francouzského politika a publicisty patří k nejznámějším dílům světové literatury jako klasické dílo psychologického románu. Příběh se odehrává před francouzskou revolucí v prostředí feudální šlechty. Hlavní hrdina románu, slabý a ctižádostivý Adolf, je postaven do ostrého konfliktu mezi citem domáhajícím se svého naplnění a tím, co společnost nazývá společenskou povinností. Kromě střetnutí s vnějším světem prožívá Adolf i těžký konflikt vnitřní: ve své slabosti dovede být bezohledně krutý k ženě, která je mu oddána - a táž slabost je příčinou, že nesnáší pohled ani myšlenku na její utrpení. Adolf není schopen zbavit se pout, kterými mu svazuje ruce společnost, nedovede přemoci ani svou kolísající povahu. Teprve milenčina smrt vyřeší celou situaci, kterou on sám nebyl s to rozuzlit mužnějším a čestnějším způsobem.