Života bído, přec tě mám rád - Šrámek, Fráňa, 1877-1952 (Poezie, 2023)
E-kniha obsahuje reedici prvních veršů klasika české poezie, vydanou roku 1924, která shrnuje autorovu poezii z let 1900-1906. Prvotina Fráni Šrámka je poznamenána jeho sklonem k anarchismu, ale také hořkostí, tuláckou touhou i intenzivním milostným nábojem. Ten je ovšem zacílen s notnou deziluzí i s pocitem citového odeznění. Prohlubují se zde skeptické stavy a rezignace, na druhé straně však lze ze sbírky zřetelně cítit i motiv osobní vzpoury proti dobovým společenským, mnohdy zkostnatělým normám. Básně, prostoupené mladickou revoltou, buřičským postojem k životu i poněkud trpce prožívanými láskami, patří dnes již nepochybně ke klasice českého písemnictví.