Zasvěcené svátky : sbírka pseudopoesie z let padesátých až šedesátých - Křesadlo, Jan, 1926-1995 (Poezie, 2023)
Soubor veršů, který knižně vyšel jakou součást sbírky Vertikální spílání, lze chápat především jako vyhrocenou satiru na poměry v totalitním státě i na kulturní politiku, kterou provádí. Janu Křesadlovi se příčí vzdělávací systém, jemuž vévodí studovna marxismu-leninismu v pražské Celetné ulici, frázovitý a mnohdy až absurdní denní tisk, z něhož se dovídáme, že "stav ryby v třeboňských rybnících / je letos, / díky sovětským soudruhům a jejich příkladu, / velice potěšitelný a uspokojitelný". I to, že "zakrátko též nám propukne i bitva o zrno, / jíž ovšem naši družstevníci výborně se zhostí, / nicméně však je udivitelno, / že někteří soudruzi / nezajišťují dostatečně účast na jednocení řepy". Jsou tu i pochmurná nokturna z Prahy padesátých let či parodie na Dobrou píseň Pavla Kohouta. V závěru se odráží i nedůvěra ke stranickým reformám v rámci Pražského jara 1968, které se mění díky ruské agresi v "zemi rozdupanou kopyty komoňů, / zemi rozježděnou pásy pancéřů / až po krvavou dřeň". Pro samotného autora pak tyto události znamenají definitivní odlet do exilu.