Modrý a rudý : verše o vojáčcích - Šrámek, Fráňa, 1877-1952 (Poezie, 2023)
Sbírka antimilitaristické poezie významného básníka Fráni Šrámka, která je označena výmluvným podtitulem "verše o vojáčcích". V roce 1903 byl Fráňa Šrámek jako voják základní služby povolán do řad císařské armády. Tato zkušenost se odrazila i v jeho básnické tvorbě, která se nijak netajila antimilitaristickým zaměřením. Šrámek vojnu bytostně nesnášel, příčila se mu svým zupáctvím a drilem, spatřoval v ní ztrátu lidskosti a důstojnosti. Vojna je chápána jako činnost, která degraduje člověka, jako drezúra svobodných bytostí, jež je má proměnit v bezduché a poslušné figury. Ze sbírky lze také zřetelně rozeznat Šrámkův anarchistický postoj, který jednoznačně odmítá vojnu jako nástroj lidského ponížení s možným následkem válečné smrti.