Jan Jílek - Nováková, Teréza, 1853-1912 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Román, založený na skutečných osudech, sleduje příběh protestantského emigranta. Literárním hrdinou, jejž autorka založila na skutečné osobě, je prostý český člověk Jan Jílek, který se pro své českobratrské vyznání stává emigrantem. Nováková sleduje jeho dramatickou životní pouť a hluboké, až vizionářské prožitky víry, až k okamžiku smířené smrti.