Na Librově gruntě - Nováková, Teréza, 1853-1912 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Román výrazné představitelky české regionální a venkovské prózy je zasazen do revolučního roku 1848 a zabývá se tématem roboty a sociáních podmínek na české vesnici. Román o historických událostech bouřlivého roku 1848 líčí těžké sociální ovzduší na českém venkově. Hrdinou románu je chudý sedlák Jobek Libra, který těžce snáší robotu a daně.