Splav - Šrámek, Fráňa, 1877-1952 (Poezie, 2023)
Klasická sbírka intimní a přírodní lyriky, která poprvé vyšla již roku 1916, v rozšířené edici pak roku 1922, kde byla obohacena o verše s válečnou tématikou. Tato e-kniha je převzata z vydání známého nakladatelství Borový, k němuž došlo roku 1941. Dva roky po skončení celosvětového válečného konfliktu dokončil Fráňa Šrámek první verzi jedné ze svých nejvěhlasnějších sbírek. Shromáždil do ní milostnou lyriku, v níž deklaruje zcela přirozenou syntézu ženy s přírodou. Tato skutečnost je patrná třeba již v úvodní titulní básni, kde se objevuje jednoduché konstatování: „Chtěl bych tě potkati v lukách. Šel bych ti vstříc". Verše, dýchající nezaměnitelným až impresionistickým oparem, představují dnes již jedno z klasických děl české literatury dvacátého století. Teprve později do něho byly vloženy protiválečné texty, které však nic nemění na tom, že tato kniha je především oslavou lásky a radosti, oslavou, do níž pronikají akordy sepětí člověka s přírodou i tóny nezkrotného tuláctví a životní vitality.