Ze starých letopisů : nejstarší pověsti české - Olbracht, Ivan, 1882-1952 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Olbrachtovo převyprávění starých českých pověstí a legend, převzatých z Kosmovy Kroniky české, Kroniky Václava Hájka z Libočan a tzv. Křišťanovy legendy. Staré české pověsti na úsvitě našich dějin. O příchodu praotce Čecha na Říp, o Přemyslu Oráči, kněžně Libuši a jejích sestrách, o Bivoji, dívčí válce, o Horymíru... Vedle pověstí přibližuje autor čtenářům i celou řadu starých legend, např. o sv. Ivanu, Lidmile, Václavu, o Podivenovi a jiné. Olbracht nejenom vypravuje tyto příběhy, ale ukazuje také, jak se na ně dívat, v čem si vážit velkých kronikářů a v čem hledat význam těchto pověstí.