Nikola Šuhaj loupežník - Olbracht, Ivan, 1882-1952 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Baladický román, situovaný do Zakarpatska v době těsně po 1. světové válce, o společenské vzpouře, o přátelství, lásce a zradě. Autor ve své baladě líčí na jedné straně krásu nedotčené přírody, na druhé straně pak bídu a primitivní podmínky v tomto opomíjeném a zanedbaném koutě Evropy. Vypráví o životní pouti podkarpatského zbojníka, mladého, civilizací nedotčeného a impulzivního horala, srostlého s rodnou krajinou. Na zbojnické stezky ho vyhnala bída a nespravedlnost a on se po čase stává hrdinou svého lidu, jenž bohatým bere a chudým dává. Svou vzpourou podněcuje v ostatních touhu po lepším světě. I když nakonec Nikola hyne zradou svých lidí, žije nadále v jejich paměti, v pověstech a písních.