Pražské židovské pověsti a legendy : sbírka staropražských historických pověstí a legend židovských od nejstarších dob pohanských v Čechách - Tomek, Vratislav Václav, 1868-1933 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Legendy a pověsti z pražského židovského ghetta v uceleném souboru. Josefov, nešťastná pátá čtvrť města Prahy byla odedávna obklopena tajemstvím. Uzavřenost ghetta, jeho přeplněnost, odlišnost náboženských zvyklostí - to vše vytvořilo živnou půdu pro mýty a pověsti. Tyto legendy přežily ve své jedinečnosti i asanaci Starého Města. Pražské židovské ghetto a jeho pověsti byly inspiračním zdrojem pro mnohé autory pražských románů, a přesto první celkový utříděný sborník v českém jazyce sepsal až V. V. Tomek. Některé z pověstí se zde nalézají v kontextu s pověstmi v češtině do té doby neznámými. Ku prospěchu je i autorova snaha zaznamenat je z pohledu obyvatel pražského ghetta. O jeho poctivosti při hledání původních zdrojů svědčí i jeho konzultace s představiteli Židovské obce.