Tělo - Šrámek, Fráňa, 1877-1952 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Vitalistický román psaný těsně po 1. světové válce, v němž básník vyjadřuje svůj odpor proti militarismu a nesmyslnému ničení oslavou radostné lásky. Jak již název sám prozrazuje, Šrámek viděl podstatu lidského bytí i jeho radost a krásu v těle, ve smyslech, jimiž člověk vnímá a přijímá sladký, okouzlující, nádherný i prostý dar života. Už v počátcích své tvorby Šrámek ukazoval lásku v její přirozené sexuální podstatě, zbavoval ji hříšnosti a pseudomorálních předsudků a konvencí.