Schweik it easy - Moník, Josef, 1952- (Městská knihovna v Praze, 2023)
Netradiční román zachycuje neklidnou poválečnou historii 2. poloviny 20. století v Čechách i ve světě. Hlavním hrdinou je mladý František/Franz, který musel narukovat ke konci války do Wehrmachtu kvůli otci, který se přihlásil k německé národnosti. Naštěstí se dostal záhy do amerického zajetí a po konci války pryč z Čech. Se svou vlastí je však natrvalo propojen. Dokonce i s rodným městem, kde se každoročně koná filmový festival a kam se František vrací zprvu tajně, jako agent, ale postupně také pracovně jako produkční. Nemluvě o velké lásce z gymnaziálních let, která v Karlových Varech zůstala. Kniha je rozdělena na tři pomyslné části, v té závěrečné je hlavním hrdinou Martin, u něhož není zcela jisté, kdo je jeho otcem (František či manžel Františkovy životní lásky?). Příběh končí v Praze, kde se schází nezávislá dejvicko-hanspaulská bohéma, naprosto se distancující od tehdejšího režimu. Román má nezaměnitelnou atmosféru, včetně jasných autobiografických rysů.